itgalaxy
quickmobile.ro

marți, 14 iunie 2011

Spatiu intern mic? Nicio problema!

Eu, spre exemplu, sunt fericitul posesor al unui Sony Ericsson Xperia X8. Si, cum se stie, memoria interna nu este deloc imbucuratoare: 128 MB. Normal, cand alegi un smartphone il alegi pentru ca vrei sa il umpli pana la refuz cu tot soiul de aplicatii. Dar problema e urmatoarea: deocamdata Android nu suporta mutarea aplicatiilor pe card "din fabrica".
Solutia? Link2SD ( pe care il gasiti AICI )

Dar, inainte sa il folositi mai este nevoie de un mic truc. Prima oara, ar trebui sa va luati un program de partitionare ( cel mai bun si mai usor de folosit mi s-a parut MiniTool Partition Wizard ). Pasii necesari:

1. Inserati cardul intr-un cititor de carduri (sau daca nu merge si in telefon) si conectati-l la PC. Ar trebui sa va apara un Removable Disk
2. Porniti programul de partitionare (acum voi presupune ca programul v-a citit cardul si deja se vede in interfata avand optiunea de a opera cu el)
3. Stergeti toate partitiile de pe card, astfel incat sa va ramana doar un spatiu nepartitionat
4. Acum trebuie sa faceti doua noi partitii (in ordinea aceasta):
- Prima: o partitie FAT32, care va fi cardul efectiv folosit pentru fisiere( spatiul il alocati astfel incat sa mai ramana maxim 1,4 GB pentru partitia urmatoare)
- A doua: o partitie EXT2, de maxim 1,4 GB folosita pentru instalarea aplicatiilor
5. Dupa ce ati creat partitiile alegeti sa le si formatati
6. Apply, asteptati ca programul sa isi termine treaba si voila, aveti doua partitii

Acum puteti instala linistiti programul Link2SD, si, daca ati efectuat corect operatiunile, veti avea optiunea sa va mutati aplicatiile pe cardul telefonului. Have fun!


12 comentarii:

  1. Am nevoie de root pentru a putea face chestia asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e nevoie de Root. Uite aici cum se face:
    http://android-apss.blogspot.com/2011/06/root-un-must-have.html

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut aici pe XDA http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=15390759&postcount=1
    cum sa fac root, pot sa fac asa cum zic ei? vreau sa fac cu programul ala ca sa am si optiunea pentru unroot, in caz ca e vreo problema sa-l duc la garantie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut toate astea si nu imi vede cardul, ce se fac?

    RăspundețiȘtergere
  5. Gata, rezolvai, trebuia sa dau partitia EXT2 pe primary, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am reusit :(...dupa ce am facut partitiile am incercat sa-mi pun ceva pe card in partitia pe care am creat`o doar pentru fisierele mele si mi-a cerut sa formatez cardul. Dupa ce am formatat am avut doar o singura partitie (cea EXT2 a disparut) :-??...Ajuta-ma te rog! :(:o3

    RăspundețiȘtergere
  7. dupa ce fac partitiile nu imi pune litera la prima partitie facuta si telefonul nu recunoaste cardul. ce e de facut?

    RăspundețiȘtergere
  8. inca o intrebare . dupa ce fac partitiile pe card , cand ii dau format , ii dau tot fat32, respectiv ext2?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna dimineata,
    tocmai m-am inscris pe forum, ca fiiind un nou utilizator de telefon dual sim , chinezesc, cu chipset MTK6567.
    telefonul imi place, are bateria de 2500, (de fapt are doua).
    Problema cu care ma confrunt e aceeasi lipsa de spatiu pe care am mai vazut-o si la alte telefoane cu Android. din fabrica are 512ram si 4Gbintern. I-am pus un card de 32Gbextern si m-ar interesa daca pot face si la telefonul meu acea "manevra" pe care am vazut ca se poate face la HTC, cu formatarea cardului si crearea unei partitii de minim 1 Gb (EXT3 sau EXT@ cum am vazut aici ca merge la Xperia) ca sa instaleze direct acolo.
    Ma poti sfatui cum trebuie sa fac asta?
    Multumesc, Catalin

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua. Alcatel ot 991 smartphone cu android este telefonul meu si are memoria interna f mica,card am de 1gb si as vrea sa stiu daca merge sa fac root sa imi pot muta aplicatiile in card.orice ajutor este binevenit. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. am facut partitiile. cea cu ext3 nu pot sa o formatez.apoi cand deschid link2sd imi apare o fereastra care ma intreabacare este the file system of your sd card's second partition. si imi da posibilitatea sa aleg intre: ext2, ext3,ext4 si fat32/fat16.oricare o aleg imi apare un mesaj de error care spune mount script error. Mount: no such device. ext 3 ( sau ce aleag) may not be supported on your device. try fat 32 on the second partition. Cum sa rezolv? sa fac si a doua partitie tot fat 32?

    RăspundețiȘtergere
  12. Aplicatia asta e foarte buna,dar dupa ce ti-ai facut treaba cu ea nu cred ca mai trebuie tinuta pe telefon,pentru ca insusi ea consuma anumite resurse din telefon.Eu de ex am un Lg Optimus One pe care am pus un custom rom (Oxygen-2.3.2-LGP500-KANG),la versiunea asta de android pot seta modul procesorului,pot sa-l pun pe economic sau pe maxim,in functie de ce vrea fac cu telefonul.Mai am o aplicatie,AdAway,care opreste reclamele atunci cand umbli pe net.Concluzia e ca,daca ai root pe tel,trebuie sa alegi un custom rom bun pentru telefon si poti sa faci economie la baterie doar din setari,fara a mai avea o sumedenia de aplicatii care fac treaba asta !

    RăspundețiȘtergere